fbpx

Cum se face evaluarea unei investiţii imobiliare în Dubai?

Investiţiile imobiliare în Dubai nu mai sunt o simplă curiozitate, ci un subiect tot mai prezent pe agenda publică, ceea ce face ca românii să achiziţioneze masiv proprietăţi „off-plan” (aflate în dezvoltare), ce promit o valorizare unică în lume, amortizare rapidă şi randamente extraordinare la închiriere, uneori chiar şi peste 15% pe an. Dincolo de promisiunile atractive din reclame, profilul unei investiţii cu adevărat profitabile în Dubai sau oriunde în lume vizează o serie de criterii riguroase de evaluare.

Localizare: Aceasta este unul dintre cele mai importante criterii în evaluarea unei proprietăţi. În Dubai, localizarea poate influenţa considerabil valoarea proprietăţii. Proprietăţile situate în zonele centrale, precum Dubai Marina, Jumeirah Beach Residence, Business Bay, Downtown Dubai sau Palm Jumeirah, pot avea o valoare mai mare decât cele din zonele mai periferice.

Analiza şi diagnosticul juridic: Cunoaşterea legislaţiei locale reprezintă unul dintre elementele cruciale pe care orice investitor trebuie să le aibă în vedere pentru a se asigura că drepturile şi fondurile îi sunt protejate, precum şi că orice potenţiale riscuri sunt reduse ori cel puţin cunoscute în prealabil, astfel încât să poată fi prevenite. Mecanismele contractuale implicate în tranzacţiile imobiliare din Dubai, atât la achiziţie, cât şi la închiriere, sunt specifice jurisdicţiei emirateze, prin urmare recomandăm oricărui investitor ca, înainte de a lua o decizie, să se informeze de la profesionişti despre detaliile, documentele, legislaţia aplicabilă şi toţi paşii pe care trebuie să îi urmeze.

Calitatea construcţiei: Este esenţial să se evalueze calitatea construcţiei şi starea generală a proprietăţii. Aceasta include verificarea materialelor folosite, a finisajelor şi a infrastructurii înconjurătoare. Proprietăţile cu construcţie de înaltă calitate şi finisaje premium pot fi evaluate mai bine.

Facilităţi şi servicii: Evaluarea proprietăţii trebuie să ia în considerare facilităţile şi serviciile disponibile în complexul rezidenţial sau în zona în care se află. De exemplu, prezenţa unei piscine, a unui centru de fitness, a unui spa, a unui parc sau a unor facilităţi de divertisment poate creşte valoarea proprietăţii.

Accesibilitate şi conexiuni: Evaluarea unei proprietăţi în Dubai trebuie să includă analiza accesibilităţii şi conexiunilor către alte zone cheie din oraş. Există criterii precum distanţa faţă de aeroport, proximitatea faţă de staţiile de metrou sau existenţa unor artere principale de transport care pot influenţa evaluarea proprietăţii.

Potenţialul de creştere a valorii: Întrucât Dubai este un oraş în continuă dezvoltare, este important să se evalueze şi potenţialul de creştere a valorii proprietăţii pe termen lung. Factori precum planurile de dezvoltare urbanistică, proiectele de infrastructură în curs de desfăşurare sau perspectivele economice pot influenţa evaluarea proprietăţii în ceea ce priveşte potenţialul său de creştere în valoare. Dar dincolo de aceste aspecte, depinde foarte mult de profilul investitorului. Pentru anumiţi investitori, un procent de 5-6% este un randament foarte bun.

Citește tot interviul acordat revistei Business Magazin de Casiana Dușa, avocat cu specializare în drept islamic/emiratez şi partener strategic NAI Romania.