Abordare în evaluare (valuation approach)
În general, o modalitate de estimare a valorii care utilizează una sau mai multe metode specifice de evaluare (A se vedea SEV 105 Abordări și metode de evaluare).
Accesorii
Bunuri mobile de natura obiectelor, pieselor sau dispozitivelor care constituie elemente secundare atașate proprietății principale, definitiv sau temporar.
Activ sau active (asset or assets)
Pentru ca standardele să fie mai ușor de parcurs și pentru a evita repetiția, termenii ca „activ” și „active” se referă, de regulă, la elementele care pot face obiectul unei evaluări. Dacă standardul nu specifică altfel, se poate considera că acești termeni înseamnă „activ, grup de active, datorie, grup de datorii sau grup de active și datorii”.
Alocarea valorii
Procesul prin care valoarea unei proprietăți imobiliare este separată în valoarea construcției și valoarea terenului.
Amplasament
Terenul care este amenajat astfel încât este pregătit pentru o anumită utilizare.
A putea (may)
Verbul „a putea” descrie acțiuni și proceduri a căror luare în considerare implică responsabilitatea evaluatorului. Chestiunile descrise în acest mod necesită atenția și înțelegerea evaluatorului. Dacă evaluatorul pune în aplicare aceste proceduri în evaluare și modul în care face acest lucru vor depinde de exercitarea raționamentului profesional în circumstanțele conforme cu obiectivele acestor standarde.
Ar trebui(should)
Expresia „ar trebui” indică responsabilități presupuse a fi obligatorii. Evaluatorul trebuie să se conformeze acestui tip de cerințe numai dacă acesta nu demonstrează că acțiunile alternative urmate în circumstanțele date au fost suficiente
pentru a îndeplini obiectivele acestor standarde.
În rarele situații în care evaluatorul este încredințat că obiectivele standardului pot fi îndeplinite prin căi alternative, acesta trebuie să argumenteze în scris motivele pentru care acțiunea indicată nu a fost considerată necesară și/sau adecvată.
Dacă un standard prevede că evaluatorul „ar trebui” să ia în considerare o anumită acțiune sau procedură, se presupune că este obligatorie luarea în considerare a acțiunii sau procedurii, însă nu sunt obligatorii acțiunea în sine sau procedura în sine.
Argumentare
Raționamentul care pornește de la un set de ipoteze declarate și care susține afirmațiile ce conduc la formarea concluziei evaluatorului pe parcursul evaluării.
Beneficiu economic
O sumă exprimată în termeni monetari, generată sau economisită ca urmare a activităților desfășurate de o întreprindere. Beneficiile economice pot fi: cifra de afaceri, fluxurile de numerar, profitul, dividendele, economia de redevență etc.
Bunuri imobile
(conform Codului Civil)
Prin natura lor, sunt terenurile, izvoarele și cursurile de apă, plantațiile prinse în rădăcini, construcțiile și orice altă lucrare fixată în pământ cu caracter permanent, platformele și alte instalații de exploatare a resurselor submarine
situate pe platoul continental, precum și tot ceea ce, în mod natural sau artificial, este încorporat în acestea cu caracter permanent.
Caracteristici relevante
Aspecte care pot afecta valoarea sau vandabilitatea unui bun, cum ar fi caracteristicile fizice, economice ori juridice.
Clădire nerezidențială
Clădire care nu este folosită în scop rezidențial.
Client (client)
1. Termenul „client” se referă la persoana, persoanele sau entitatea pentru care se efectuează evaluarea. Acest termen poate include clienții externi (și anume, atunci când un evaluator este angajat de un client terță parte), precum și clienții interni (și anume, evaluarea efectuată pentru un angajator).
2. O parte care angajează contractual un evaluator pentru serviciile de evaluare.
Competență
Deținerea de suficiente cunoștințe, abilități și experiență necesare efectuării unei anumite misiuni de evaluare.
Construcții
În înțelesul ghidului GEV 630, construcțiile sunt cele prevăzute în grupa 1 din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, cu modificările ulterioare.
Contribuabil
Persoană fizică sau juridică care deține în proprietate una sau mai multe clădiri pentru care datorează impozit, conform legii
Cost (costuri) (cost(s))
Contraprestația sau cheltuiala necesară pentru a dobândi sau crea un activ.
Cost de nou
Costul de înlocuire sau costul de reconstruire, după caz, al unui activ nou.
Potrivit reglementărilor naționale, la intrarea în entitate, un bun poate fi evaluat și înregistrat la costul de achiziție, dacă este achiziționat cu titlu oneros, la costul de producție, dacă este produs în entitate, la valoarea de aport, dacă reprezintă aport la capitalul social sau la valoarea justă, dacă este obținut cu titlu gratuit ori constatat plus la inventariere.
În sensul utilizat în SEV 300 și în GEV 620, costul istoric reprezintă costul inițial al unui activ în stare nouă, în momentul în care este pus prima dată în funcțiune.
Cost net/cost depreciat
Costul de înlocuire/de reconstruire de nou minus deprecierea activului.
Data raportului
1. Data la care se emite raportul. Raportul va fi parafat cu parafa valabilă la această dată. La această data, evaluatorul trebuie să dețină autorizație în conformitate cu legislația în vigoare.
2. În cazul determinării valorii impozabile data raportului este o dată ulterioară datei evaluării și reprezintă o dată din anul pentru care contribuabilul are obligația plății impozitului pe clădire.
Depreciere nerecuperabilă
Depreciere care nu poate fi remediată convenabil din punct de vedere economic, deoarece creșterile în utilitate și valoare rezultate sunt mai mici decât cheltuielile pentru remediere.
Depreciere recuperabilă
Orice formă de depreciere care se poate remedia convenabil din punct de vedere economic.
Document contractual
Poate fi un contract de prestări servicii sau un contract de prestări servicii cu caracter general și comenzile ulterioare
Dosar de lucru
Date, informații și documente necesare pentru a susține analizele și concluziile evaluatorului și de a demonstra conformitatea cu SEV.
Durată de viață fizică a unei mașini/unui echipament/unei instalații (MEI)
Numărul de ani estimați în care o MEI va putea fi utilizată fizic, până când deteriorările fizice ale acesteia o vor face inutilizabilă și fără a lua în considerare posibilitatea retragerii mai devreme din funcțiune din cauza deprecierii funcționale sau economice.
Durată de viață fizică a unei construcții
Perioada de timp în care o construcție aferentă unei proprietăți imobiliare este de așteptat să existe fizic.
Echipamente
Alte active care sunt utilizate pentru a facilita funcționarea întreprinderii sau entității.
Elemente de comparație
Caracteristicile specifice ale tranzacționării și ale bunului, care determină diferențele dintre prețurile bunurilor comparabile.
Evaluare (valuation)
Acțiunea sau procesul de determinare a unei opinii sau concluzii asupra valorii unui activ, pe baza unui tip al valorii exprimat explicit, la o dată specifică, în conformitate cu SEV.1
Evaluare a garanțiilor
Stabilirea valorii de piață (sau, după caz, a altor tipuri ale valorii cerute de instituțiile de credit prin instrucțiuni precise) pentru bunurile asupra cărora urmează a se constitui garanția sau aflate în portofoliul de garanții al instituției de credit.
Evaluare globală
Evaluarea sistematică a unor grupuri de bunuri utilizând proceduri standardizate, fără a fi necesară inspecția bunurilor respective, evaluare care se aplică pe parcursul derulării creditului.
Evaluare pentru garantarea împrumutului
Elaborarea unui raport de evaluare în scopul garantării unui împrumut acordat de o instituție de credit.
Evaluator (valuer)
1. Un „evaluator” este o persoană fizică, un grup de persoane fizice sau o persoană fizică din cadrul unei entități, indiferent dacă are/au statul de angajat (personal intern) sau de contractor (extern), care posedă calificările, abilitatea și experiența necesare pentru efectuarea unei evaluări în mod obiectiv, nepărtinitor, etic și competent”. În anumite jurisdicții pentru ca o persoană să poată exercita profesia de evaluator, se impune certificarea acesteia.
2. O persoană fizică sau juridică care are calitatea de evaluator autorizat în condițiile Ordonanței Guvernului nr.24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor, aprobată prin Legea nr. 99/2013, cu modificările ulterioare.
Evaluator cu specializare EBM
Persoană fizică, membru titular ANEVAR, cu competențe în evaluarea bunurilor mobile, dovedite cu legitimația și parafa emise de Asociație.
Evaluator cu specializare EI
Persoană fizică, membru titular ANEVAR, cu competențe în evaluarea întreprinderii, a fondului de comerț și a altor active necorporale, dovedite cu legitimația și parafa emise de Asociație.
Evaluator cu specializare EIF
Persoană fizică, membru titular ANEVAR, cu competențe în evaluarea activelor financiare, dovedite cu legitimația și parafa emise de Asociație.
Evaluator cu specializare EPI
Persoană fizică, membru titular ANEVAR, cu competențe în evaluarea proprietăților imobiliare, dovedite cu legitimația și parafa emise de Asociație.
Evaluator cu specializare VE (valuation reviewer)
1. Evaluatorul cu specializarea „verificarea evaluării” este un evaluator autorizat angajat să verifice o evaluare efectuată de către un alt evaluator. În cadrul verificării evaluării, evaluatorul cu specializarea verificarea evaluării poate efectua anumite proceduri de evaluare și/sau furniza o opinie asupra valorii.
2. Persoană fizică, membru titular ANEVAR, cu competențe în verificarea evaluării, dovedite cu legitimația și parafa emise de Asociație.
Evaluator intern
În cazul evaluărilor pentru garantarea împrumutului – salariat al instituției de credit, care are atribuții în evaluare și care este membru titular ANEVAR.
Fond comercial transferabil
Acel activ necorporal care apare ca rezultat al numelui comercial și reputației, al clientelei, locației, produselor și al altor factori similari, care generează beneficii economice. Este specific proprietăților imobiliare generatoare de afaceri și va fi transferat noului proprietar prin vânzarea proprietății.
Garanții reale
Active corporale sau necorporale care pot fi acceptate în garanție pentru operațiunile realizate de instituția de credit (de exemplu, ipotecă imobiliară, ipotecă mobiliară cu deposedare, inclusiv depozitul colateral, ipotecă mobiliară fără deposedare etc.). În GEV 520 se face referire numai la garanțiile reale corporale.
Holding
O entitate care obține profituri în principal din investițiile în alte entități și nu din vânzarea produselor sau serviciilor.
Importanță (weight)
Termenul „importanță” se referă la gradul de încredere într-o anumită indicație asupra valorii în formularea concluziei asupra valorii (de exemplu, Standardele de evaluare a bunurilor atunci când se utilizează o singură metodă, acestei metode i se alocă o pondere de 100%).
Inspecție
O observare, vizită a amplasamentului, trecere, vizionare ori examinare vizuală non-invazivă a unui bun imobil sau bun mobil. O inspecție este efectuată pentru a sprijini procesul de identificare a caracteristicilor relevante ale bunului într-un serviciu de evaluare. Inspecția realizată de un evaluator este limitată de obicei la aspecte ușor observabile, fără utilizarea unor dispozitive ori efectuarea unor testări speciale. Inspecția realizată de un evaluator nu reprezintă echivalentul unei inspecții sau a unei expertizări efectuată de un profesionist (de exemplu, inginer în structura construcțiilor, arhitect ori inginer autovehicule).
Instalații
Active care sunt combinate indisolubil cu alte active corporale și care pot include construcții specializate nepermanente, mașini și echipamente.
Instituție de credit
Bănci, bănci de economisire și creditare în domeniul locativ, bănci de credit ipotecar, case centrale ale cooperativelor de credit și instituțiilor emitente de monedă electronică, persoane juridice române (Contabilitatea acestor persoane juridice este reglementată prin Ordinului guvernatorului Băncii Naționale a României nr.5/2013 modificat și completat)
Jurisdicție (jurisdiction)
Termenul „jurisdicție” se referă la cadrul juridic și de reglementare în care se efectuează o evaluare. Jurisdicția include, de regulă, legi și reglementări stabilite de autorități (de exemplu, administrația federală, de stat sau locală) și, în funcție de scopul evaluării, reglementări stabilite de anumite autorități de reglementare (de exemplu, autorități bancare și autorități de reglementare a pieței valorilor mobiliare).
Lease-back
Formă specială de leasing care constă în vânzarea unui bun către o societate care are obligația de a o închiria celui care a vândut-o.
Mașină (mașină individuală sau un grup de mașini)
Este un activ utilizat pentru un proces specific în activitatea de exploatare a entității.
Membru corporativ ANEVAR
Persoana juridică, constituită sub formă de societate comercială, cu sediul în România sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene, care prestează servicii de evaluare și este interesată în promovarea și dezvoltarea profesiei de evaluator. Calitatea de membru corporativ se dovedește prin autorizația de membru corporativ emisă de ANEVAR.
Membru titular ANEVAR
Persoană fizică, indiferent de cetățenie, naționalitate, religie, sex sau convingeri politice, care prin pregătirea și experiența sa în domeniul evaluării a dobândit o competență deosebită de înțelegere și de rezolvare a problemelor din domeniul evaluării. Calitatea de membru titular se dovedește cu legitimația și parafa emise de ANEVAR.
Metoda actualizării dividendelor
O metodă de evaluare inclusă în abordarea prin venit, în care beneficiile economice ale unei întreprinderi, sub forma dividendelor, sunt capitalizate sau actualizate cu o rată adecvată pentru a estima valoarea capitalurilor proprii ale acesteia.
Metodă de evaluare (valuation method)
În cadrul abordărilor în evaluare, un mod specific de estimare a valorii.
Mijloc fix
Orice imobilizare corporală, care este deținută pentru a fi utilizată în producția sau în livrarea de bunuri sau în prestarea de servicii, pentru a fi închiriată terților sau în scopuri administrative, dacă are o durată normală de utilizare mai mare de un an și o valoare mai mare decât limita stabilită prin Hotărârea Guvernului.
Multiplicator
Raportul dintre valoarea de piață a capitalului propriu sau a întreprinderii și o variabilă financiară sau de altă natură specifică întreprinderii în cauză (cum ar fi: cifra de afaceri, profitul net, activul net, numărul de clienți etc.).
Standardele de evaluare a bunurilor
Alți termeni uzuali folosiți cu același sens în evaluările de întreprinderi: multiplu, rată de evaluare.
Norme interne Reglementări interne ale instituțiilor de credit.
Participant (participant)
Termenul „participant” se referă la participanții relevanți, potrivit tipului (sau tipurilor) de valoare utilizat (utilizate) într-o evaluare (vezi SEV 104 Tipuri ale valorii). Tipurile diferite ale valorii impun evaluatorilor să ia în considerare perspective diferite, cum ar fi perspectiva „participanților de pe piață” (de exemplu, valoarea de piață sau valoarea justă din IFRS) sau perspectiva unui anumit proprietar sau potențial cumpărător (valoarea de investiție, de exemplu).
Participație la o întreprindere
Cota deținută de o persoană fizică sau juridică în capitalul social (sau echivalentul acestuia) al unei întreprinderi cu personalitate juridică. Participația poate fi exprimată numeric sau procentual, cu referire la acțiunile, părțile sociale, unitățile de fond sau echivalentul acestora emise de întreprinderea respectivă și aflate în proprietatea unei persoane fizice sau juridice.
Piață activă
O piață pentru care se înregistrează suficiente tranzacții astfel încât se poate stabili o valoare de piață pentru bunurile specifice acelei piețe.
Populație statistică
Termen utilizat în statistică și care reprezintă mulțimea elementelor simple sau complexe, de aceeași natură, care au una sau mai multe însușiri esențiale comune, proprii elementelor, cât și populației privită ca un tot unitar.
Portofoliu de garanții
Totalitatea bunurilor ipotecate/gajate în favoarea instituției de credit.
Potențial de afacere (PA)
Este profitul previzionat în contextul evaluării PGA, pe care un OER s-ar aștepta să-l obțină din exploatarea PGA. PA poate fi mai mare sau mai mic față de cel obținut în ultimii ani. PA reflectă influența factorilor specifici activelor PGA, cum ar fi: localizarea, designul, nivelul de adaptare și istoricul afacerii, toate în relație cu condițiile pieței.
Preț (price)
Suma de bani sau alte contraprestații cerute, oferite sau plătite pentru un activ, și care poate să difere de valoare.
Prețul bunurilor comparabile
Se referă la prețurile de tranzacționare sau la prețurile din ofertele de vânzare ale acestor bunuri.
Proces de creditare
Procesul prin care se analizează, se aprobă sau se respinge ori se administrează o facilitate de creditare (credit).
Profitul operațional sustenabil (POS)
Este nivelul EBITDA pe care un operator de eficiență rezonabilă (OER) se așteaptă să-l obțină dintr-un venit sustenabil (VS) estimat pe baza percepției pieței referitoare la potențialul comercial al PGA. POS trebuie să reflecte toate
costurile operaționale ale OER, precum și o alocare anuală pentru rezerve de înlocuire a echipamentelor, reparații capitale sau redecorare a imobilului.
Proprietate comparabilă
Proprietatea care a făcut subiectul unei vânzări sau a unei oferte active recente și care are caracteristici fizice, juridice și economice similare cu cele ale proprietății subiect (caracteristici care pot fi în mod credibil și rezonabil ajustate pentru ca proprietatea comparabilă să reprezinte un substitut al proprietății subiect).
Rata (ratele) de actualizare(discount rate(s))
O rată a rentabilității utilizată pentru conversia unei sume de bani care urmează să fie plătită sau încasată în viitor într-o valoare prezentă.
Rata de capitalizare a capitalului propriu
Raportul dintre dividendul anual și investiția inițială de capital propriu. De asemenea, cunoscută și sub numele de rata fluxului de numerar, rata cash-on-cash sau rata fluxului de numerar înainte de impozitul de profit.
Rata de capitalizare a creditului
Raportul dintre serviciul anual al datoriei și valoarea creditului ipotecar. Numită și constanta ipotecii, constanta anuală sau constanta creditului.
Rata de capitalizare pentru clădire
Raportul dintre venitul aferent clădirii și valoarea clădirii; utilizată în tehnicile reziduale prin care venitul total aferent proprietății imobiliare se împarte în:
1) venit aferent terenului și
2) venit aferent clădirii.
Rata de capitalizare pentru teren
Raportul dintre venitul aferent terenului și valoarea terenului; utilizată în tehnicile reziduale prin care venitul total generat de proprietatea imobiliară se împarte în 1) venit atribuibil terenului și 2) venit atribuibil clădirii.
Rata de capitalizare totală
Venitul net anual împărțit la preț sau valoare. Cunoscută și sub numele de rată totală.
Reconciliere (weighting)
Termenul „reconciliere” se referă la procesul de analiză a diferitelor indicații asupra valorii, indicații care reprezintă, de regulă, rezultatele obținute prin metode și/sau abordări diferite. Acest proces nu include calculul mediei valorilor,
aceasta nefiind acceptată.
Renta funciară
Suma plătită pentru dreptul de utilizare și ocupare a terenului în conformitate cu condițiile de închiriere/arendare/concesionare a terenului. Aceasta corespunde câștigului proprietarului terenului și al dreptului de folosință.
Semnătură
Dovadă personalizată care indică autenticitatea lucrării efectuate de evaluator și acceptarea responsabilității sale privind conținutul, analizele și concluziile din raport. Acolo unde în text apare termenul „semnătură” acesta poate fi interpretat și ca semnătură electronică certificată extinsă, în măsura în care părțile convin acest lucru. Termenul semnătură electronică este considerat termenul generic ce permite autentificarea unui document electronic. Se folosește generic termenul de „semnătură electronică” pentru a conferi neutralitate și pentru a nu limita prevederile la tehnologia criptografică actuală. Practic, semnătura electronică este echivalentă cu procesul de autentificare a unui document electronic printr-un certificat digital calificat.
Semnificativ și/sau relevant (significant and/or material)
Estimarea semnificației și a relevanței impun exercitarea raționamentului profesional. Cu toate acestea, raționamentul profesional ar trebui exercitat în următorul context:
• Aspectele unei evaluări (inclusiv datele de intrare, ipotezele, ipotezele speciale și metodele și abordările aplicate) sunt considerate semnificative/relevante dacă, într-o măsură rezonabilă, aplicarea acestora în evaluare și/sau impactul lor asupra valorii ar putea să influențeze deciziile utilizatorilor evaluării, cele economice sau de altă natură; și raționamentele cu privire la relevanță sunt efectuate din perspectiva generală a evaluării și sunt afectate de mărimea sau
natura subiectului evaluării.
• Potrivit acestor standarde, termenii „relevant/ relevanță” se referă la relevanța față de activitatea de evaluare, care poate să difere de considerentele privind relevanța pentru alte scopuri, cum ar fi situațiile financiare și auditul acestora.
Scop/Scopul evaluării (purpose/ valuation purpose)
Termenul „scop” se referă la motivul (motivele) pentru care se efectuează o evaluare. Scopurile uzuale ale evaluării includ (fără a se limita la acestea) raportarea financiară, impozitarea, expertiza în cazul litigiilor, suportul în vederea tranzacțiilor și în deciziile de garantare a împrumutului; scopul determină ce tip de valoare se estimează, ca răspuns la utilizarea desemnată a clientului.
Solicitant de credit
Persoană fizică sau juridică beneficiară de credit sau care solicită credite.
Standarde de evaluare în vigoare
Standardele de evaluare aprobate de către ANEVAR și obligatorii pentru desfășurarea activității de evaluare.
Stocuri
Active deținute în vederea vânzării pe parcursul desfășurării normale a activității, sau active în curs de producție pentru o astfel de vânzare, sau active sub formă de materiale și alte consumabile ce urmează a fi folosite în procesul de producție sau pentru prestarea de servicii.
Subiect sau activ subiect (subject or subject asset)
Acești termeni se referă la activul (activele) evaluate într-o anumită activitate de evaluare.
Teren în exces
Teren care nu este necesar pentru a deservi sau susține utilizarea existentă. Cea mai bună utilizare a terenului în exces poate fi sau nu aceeași cu cea mai bună utilizare a parcelei construite. Terenul în exces are potențialul de a fi
vândut separat și trebuie evaluat ca activ individual.
Teren în surplus
Teren care, la momentul evaluării, nu este necesar susținerii utilizării existente, dar care nu poate fi separat de proprietate și vândut ca activ individual. Pentru terenul în surplus nu se poate determina cea mai bună utilizare individuală și ar putea sau nu ar putea contribui la valoarea parcelei amenajate.
Teren viran
Teren pe care nu au fost făcute amenajări. Terenul în starea sa naturală înainte de nivelare, de construire, de parcelare sau de instalare a utilităților.
Tipul (tipurile) valorii (basis (bases) of value)
Ipotezele fundamentale pe care se bazează sau se vor baza valorile raportate (a se vedea SEV 105 Abordări și metode de evaluare, paragraful 10.1) (în anumite jurisdicții, tipul (tipurile) valorii este (sunt) cunoscut(e), de asemenea, sub
denumirea de standard(e) al(e) valorii)).
Trebuie (must)
Termenul „trebuie” indică o responsabilitate necondiționată. Evaluatorul trebuie să îndeplinească acest tip de responsabilități în toate situațiile în care există circumstanțele la care se aplică cerințele.
Utilizare desemnată (destinație) (intended use)
Utilizarea (utilizările) raportului de evaluare elaborat de un evaluator sau a (ale) rezultatelor verificării unei evaluări se referă la analizele și concluziile raportate de evaluator, este (sunt) stabilită(e) de către client ori este (sunt) identificată(e) de către evaluator prin comunicarea cu clientul înainte de acceptarea misiunii de evaluare.
Utilizator desemnat (destinatar) (intended user)
1. Clientul și orice terță parte, așa cum au fost ei identificați de către evaluator, prin nume sau tip, în baza comunicării cu clientul, ca utilizatori ai raportului de evaluare sau ai raportului de verificare.
2. Clientul sau orice altă persoană fizică sau juridică căreia i se acordă de către evaluator, în scris, dreptul de a utiliza, în anumite condiții, raportul de evaluare. De exemplu, în cazul unui raport de evaluare angajat și plătit de către un client pentru a fi utilizat în legătură cu contractarea unui împrumut de la o bancă, banca respectivă poate fi un utilizator desemnat al raportului.
Valoare (value)
Opinia rezultată din procesul de evaluare care este conform cu SEV. Valoarea reprezintă o estimare fie a celei mai probabile contraprestații monetare în schimbul unui drept asupra unui activ, fie a beneficiilor economice aferente deținerii unui drept asupra unui activ, pe baza unui tip al valorii exprimat în mod explicit.
Valoarea echitabilă (equitable value)
Aceasta reprezintă prețul estimat pentru transferul unui activ sau al unei datorii între părți identificate, aflate în cunoștință de cauză și hotărâte, preț care reflectă interesele acelor părți.
Valoarea impozabilă
Rezultatul evaluării pentru impozitare, realizată în conformitate cu prevederile GEV 500, respectiv valoarea clădirii nerezidențiale/ rezidențiale deținute de persoane juridice, la care se aplică cota de impozit.
Valoarea de investiție (investment value)
Valoarea unui activ pentru proprietarul acestuia sau pentru un proprietar potențial, având în vedere o anumită investiție sau anumite scopuri de exploatare (cunoscută în engleză și sub numele de „worth”).
Valoarea justă (Standardele Internaționale de Raportare Financiară)
(fair value (International Financial Reporting Standards))
IFRS 13 definește „valoarea justă” ca prețul care ar fi încasat pentru vânzarea unui activ sau plătit pentru transferul unei datorii într-o tranzacție reglementată între participanții de pe piață, la data evaluării.
Valoarea justă de piață (fair market value)
1. Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OCED) definește „valoarea justă de piață” ca prețul pe care un cumpărător decis l-ar plăti unui vânzător hotărât într-o tranzacție pe piața liberă.
2. În scopul impozitării în Statele Unite ale Americii, Regulamentul §20.2031-1 prevede următoarele: „Valoarea justă de piață este prețul pentru care o proprietate ar fi schimbată între un cumpărător hotărât și un vânzător hotărât, într-o tranzacție în care ambele părți sunt libere de orice constrângere de a cumpăra sau a vinde și dețin un nivel rezonabil de cunoștințe cu privire la faptele relevante” (United States Internal Revenue Service)
Valoare de lichidare (liquidation value)
Valoarea de lichidare reprezintă suma care ar fi obținută când un activ sau grup de active se vinde în mod individual. Valoarea de lichidare ar trebui să ia în considerare costurile necesare aducerii activelor în starea de vandabilitate, precum și costurile generate de cedarea lor. Valoarea de lichidare se poate determina în două premise de evaluare diferite (a se vedea SEV 10)
Tipurile valorii, secțiunea 80:
(a) vânzarea ordonată, în urma unei activități adecvate de marketing, sau
(b) vânzarea forțată cu o perioadă limitată pentru activitatea de marketing.
Valoarea de piață (market value)
Suma estimată pentru care un activ sau o datorie ar putea fi schimbat(ă) la data evaluării, între un cumpărător hotărât și un vânzător hotărât, într-o tranzacție nepărtinitoare, după un marketing adecvat și în care părțile au acționat fiecare în cunoștință de cauză, prudent și fără constrângere.
Valoarea sinergiei (synergistic value)
Reprezintă rezultatul creat în urma combinării a două sau mai multe active sau drepturi, atunci când valoarea rezultată în urma combinării este mai mare decât suma valorilor individuale. Dacă sinergiile se obțin numai de către un anumit cumpărător, atunci valoarea sinergiei este diferită de valoarea de piață, deoarece valoarea sinergiei reflectă caracteristicile speciale ale unui activ, care au o valoare numai pentru un anumit cumpărător. Valoarea care depășește suma
valorilor individuale este cunoscută și sub numele de „valoare de comasare”.
Vânzare
Vânzarea este procesul de la ofertare până la încheierea tranzacției și poate include oricare etapă din proces.
Vârsta efectivă
Vârsta estimată a unui bun în comparație cu un bun nou, de același tip. Este indicată de starea în care se află bunul. Starea bunului este determinată de numărul și calitatea reparațiilor curente sau capitale, de regimul de utilizare. Ca urmare, vârsta efectivă poate să fie mai mică, egală sau mai mare decât vârsta cronologică.
Valoare (worth)
A se vedea valoarea de investiție.
Zonare
Condițiile permisive și restrictive care decurg din legislația privind utilizarea terenurilor și construcțiilor în funcție de încadrarea într-o anumită zonă geografică.