Investiții imobiliare în Dubai: De la costuri, oferte și capcane, ce trebuie să știi despre trendul care a ajuns și în România
Casiana Duşa, fondator al Romanian Arab Investments House şi partener strategic al APP pentru Orientul Mijlociu a răspuns întrebărilor jurnaliștilor de la PANORAMA.
Cu ferestre de jos până-n tavan și cu priveliști de la etaje care în România nu se vor construi niciodată, apartamentele din Dubai sunt prezentate românilor drept investiții care aduc bani frumoși din închiriere. Împachetat cu randamente duble sau chiar triple față de ce poți obține la noi, presărat cu creșteri spectaculoase de prețuri de la an la an, visul unui profit rapid e amețitor.
Dintre românii care pornesc pe acest drum de investiție, mulți au un buget de circa 200.000 de euro. Plătesc jumătate din apartament, iar pentru restul fac un credit în Emirate. Alții au economii și își plasează banii în aceste apartamente, cu valori mai mici. Mai este și categoria de mai mulți cumpărători ai unui apartament, care pe urmă împart profitul, povestește Casiana Dușa, avocată specializat în drept islamic/emiratez și partener strategic al NAI România pentru Orientul Mijlociu, care a și locuit în Dubai și cunoaște piața.
Antreprenorii cumpără pachete de câte trei, patru apartamente, au un portofoliu diversificat și închiriază și pe termen lung, dar și în regim hotelier. Apoi, mai sunt și firmele care cumpără apartamente în masă pe care apoi le închiriază.
Toți pariază pe Dubai, un deșert transformat în câțiva zeci de ani într-un punct de mega-atracție turistică. Ca la orice pariu, nu toată lumea câștigă. Iar înțelegerea calculelor, a condițiilor de investiție și a riscurilor e esențială.
Când calculele de acasă nu se pupă cu randamentul de la fața locului
De marketingul agresiv și de ideea de a fi proprietar în Dubai a fost sedus și Bogdan Miron, care a investit cam 200.000 de euro într-un apartament în zona Business Bay, o zonă bine cotată din Dubai, nu departe de Burj Khalifa și, deci, cu potențial. Nu a cumpărat unul off-plan, adică în stadiu de proiect, ci s-a orientat spre o proprietate deja existentă.
„Ne-am decis să cumpărăm prin 2021. Am văzut reclame, la TV, în podcasturi se vorbea despre investițiile în Dubai. Randamentul promis era undeva până la 12% pe an. Suna bine și am zis să încercăm”, ne povestește Bogdan Miron experiența sa.
Dezvoltatorul, unul dintre cei mai mari din Dubai, i-a recomandat lui Bogdan Miron agenția de property management, cea care se ocupă de închirierea apartamentului pentru un procent din câștig. A mers pe încredere, numai că, la nici două luni de la începerea colaborării, au apărut problemele. Cea mai importantă fiind aceea că banii încasați nu erau nici pe departe cei promiși.
„Am văzut apartamentul înainte să-l cumpărăm și inițial am vrut să închiriem pe termen lung. Pentru 12 luni, chiria era de 1.300 – 1.500 euro pe lună. Am întrebat agenția cum e mai bine, și răspunsul primit a fost că pe regim hotelier se poate obține minimum 2.000 de euro. Am acceptat, pentru ca ulterior să încasăm 500 de euro, cam cât am fi luat pe un apartament în București, dar la jumătate de preț față de cât am dat noi pe cel din Dubai”, ne-a mai povestit Bogdan Miron, care s-a și împrumutat pentru o parte din banii de achiziție.
Sunt, însă, și cazuri de români care au cumpărat apartamente în Dubai, în zona Jumeirah Beach Residence, spre exemplu, care au optat pentru închirierea pe termen lung și care acum au un venit lunar de 1.500 de euro.
Bogdan Miron însă nu trăiește visul persic. La doi ani de când s-a hotărât să investească în imobiliarele din Emirate, e în conflict cu firma care s-a ocupat de închirierea apartamentului său. Și nu doar că n-a văzut profitul promis, dar dacă e să tragă linie, spune că investiția a generat pierderi.
Citește tot interviul aici: https://panorama.ro/imobiliare-dubai-investitie-romani-piata-imobiliara/