Comunicat de presǎ: Lansare raport „Cele mai verzi clǎdiri din România”
Joi, 28 martie 2013, Romania Green Building Council (Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi) in parteneriat cu NAI Romania, a organizat lansarea raportului oficial pentru Cele mai Verzi Cladiri din Romania. Avand peste 120 de participanti, evenimentul a fost un adevarat succes, sala dovedindu-se neincapatoare pentru dezbaterea unui subiect atat de incitant. Evenimentul a avut ca scop identificarea si sarbatorirea succesului cladirilor verzi in Romania, propunerea de instrumente pentru municipalitate ce ajuta comunitatea si rasplatesc responsabilitatea fata de mediu, si explicatia motivatiei economice a cadrului de afaceri pentru promovarea cladirilor verzi.
La conferinta au luat cuvantul Steven Borncamp, presedintele Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi; Mihaela Nicolau, content manager Construction21 Romania; Andrei Botis, managing partner NAI Romania; Eugen Goldhammer, presedinte EGEEA Design; Avocat Luiza Manolea, Leader al Grupului de Lucru pentru Demersuri Legislative in cadrul RoGBC si Jukka Parkkamaki, business developer manager SKANSKA Romania. Evenimentul a inceput cu un cuvant introductiv din partea domnului Ion Brad, Presedintele Consiliului Local al Sectorului 1 Bucuresti si a doamnei Mihaela Draghici, din partea cladirii Crystal Tower. Intregul eveniment a fost moderat de Cristina Siu, director de dezvoltare si marketing RoGBC.
Campania Cele mai Verzi Cladiri din Romania
In lansarea campaniei si a raportului de anul acesta, Steven Borncamp,presedintele Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi, a declarat: „Am planificat aceasta initiativa pentru a grabi si a oferi un stimul economic, a crea locuri de munca verzi si pentru a imbunatati dramatic performanta ecologica a cladirilor; toate acestea in contextul in care nu exista costuri pentru municipalitati, din contra exista un potential de venit„.
Mihaela Nicolau a prezentat platforma Construction21 ca instrumental folosit in colectarea datelor in aceasta campanie. Caracterul „virtual” al platformei online precum si posibilitatea accesarii gratuite a acesteia constituie mari beneficii pentru colectarea de date la nivel national. Campania Cele mai Verzi Cladiri din Romania este una de cercetare continua, acest raport fiind urmand a fi completat pe parcurs.
Andrei Botis, Managing Partner NAI Romania si leaderul echipa de cercetare, a declarat: „ROGBC a demonstrat inca o data ca este o voce rezonanta in promovarea cladirilor verzi din Romania atat prin masurile legislative propuse pentru diminuarea taxelor pe proprietate cat si prin Lansarea Catalogului ” Cele mai verzi cladiri din Romania”. Fiind partenerul de cercetare pentru realizarea acestui catalog, ne bucuram mult pentru ca am putut adauga o caramida pe fundatia bine consolidata de ROGBC.”
Au urmat prezentarea domnului Eugen Goldhammer a Casei Prispa, inclusa in raport ca studiu de caz, ca exemplu de bune practici din partea unei echipe de studenti talentati ce au reprezentat pentru prima data Romania in cadrul concursului Solar Decathlon in 2012; si prezentarea Cristinei Siu cu privire la diferentele dintre acest raport si Gala „Premiilor din domeniul cladirilor verzi Romania Green Building Council”, eveniment organizat anual de catre asociatie. Gala de anul acesta va avea loc pe data de 9 mai 2013, iar proiectele pot fi inscrise in competitie cu ajutorul platformei Construction21.eu.
Reducerea impozitului pe cladiri pentru Cladirile Verzi
In cadrul evenimentului Av. Luiza Manolea, impreuna cu Steven Borncamp, au prezentat o propunere de ghid legislativ ce vizeaza recunoasterea realizarilor cladirilor verzi prin reducerea impozitului pe cladiri pentru proprietarii de cladiri verzi. „Initiativa RoGBC de a propune reducerea impozitului pe cladiri ca mecanism de promovare a constructiilor verzi se bazeaza pe rezultatele raportului „Masuri pentru atragerea investitiilor in constructii verzi la nivel local”, care indica reducerea impozitului pe cladiri sau scutirea de la plata acestuia pe o perioada de timp fruntasa in randul masurilor celor mai relevante si usor de implementat de catre autoritatile publice pentru incurajarea dezvoltarii constructiilor eficiente energetic si pe cadrul legislativ deja existent privind stabilirea impozitului pe cladiri la nivel local in limitele stabilite la nivel national de Codul fiscal.” a declarat Luiza Manolea.
Cadrul de afaceri pentru promovarea cladirilor verzi
In ultima parte a conferintei Steven Borncamp si Jukka Parkkamaki, business development manager SKANSKA Romania, au prezentat un raport elaborat de Consiliul Global pentru Cladiri Verzi ce discuta cadrul general pentru promovarea cladirilor verzi precum costurile si beneficiile pentru dezvoltatori, investitori si ocupanti.
Cititi aici intregul comunicat de presa!
Descarcati de aici raportul oficial cu Cele mai Verzi Cladiri din Romania.



