Andrei BOTIȘ va vorbi la evenimentul Viitorul afacerilor de familie în România, ediția a II-a, 30 ianuarie 2024, Palatul CCIB

Andrei BOTIȘ, CEO NAI România și președinte al Romania Green Building Council va vorbi la evenimentul Viitorul afacerilor de familie în România, ediția a II-a, 30 ianuarie 2024, Palatul CCIB.

Evenimentul va avea loc în Aula Carol I, situată la Etajul 2 al Palatului Camerei de Comerț și Industrie București, aflat pe Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București.

Club Antreprenor și Ziarul Pozitiv organizează marți, 30 ianuarie 2024, cea de-a doua ediție a conferinței cu tema „Viitorul afacerilor de familie în România”. Evenimentul va avea loc în Aula Carol I, situată la Etajul 2 al Palatului Camerei de Comerț și Industrie București, aflat pe Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București.

Partenerii evenimentului sunt: Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Family Business Network Romania, Zenko.ai, NutriLifeGrafex și Global Print.

LOGO Tipografia Global Print marketig agentii publicitate

Prezentare

Evoluția unor afaceri de familie din România a fost spectaculoasă perioada 1990-2023. Prin investițiile consistente aduse în economie, prin taxele și impozitele vărsate anual la bugetele locale, la bugetul de stat și la cel al asigurărilor sociale, prin crearea unor locuri de muncă stabile și bine plătite, precum și prin consolidarea unor parteneriate solide cu mii de furnizori români, cu autoritățile centrale și comunitățile locale, afacerile de familie contribuie substanțial la modernizarea societății românești.

În țara noastră s-au consolidat afaceri de familie în majoritatea sectoarelor economice – IT&C, industrie, agricultură, construcții, transporturi, servicii, turism, energie, medicină și farmacie, profesii liberale etc. Foarte mulți fondatori / proprietari au investit eficient și în alte sectoare economice, pe lângă cel inițial, pentru a-și diversifica portofoliul de produse și servicii și a-și maximiza profitul.

Ecosistemul afacerilor de familie din România este încă tânăr, 90% din aceste companii fiind la prima generație și doar 9% la a doua generație, comparativ cu alte state din Europa Centrală și de Est sau de la nivel global unde există companii care au ajuns la a treia sau a patra generație, relevă un studiu realizat de PwC. Planificarea succesiunii este o modalitate de a pune baze solide pentru viitor, de a identifica noi modalități de dezvoltare și de creștere a afacerii. De exemplu, implicarea membrilor de familie din generația următoare, care au cunoștințe digitale sau de sustenabilitate, ar putea duce la transformarea afacerilor atât de necesară pentru a supraviețui în viitor.

Procesul de decizie mai scurt, orientarea spre inovație, reinvestirea profitului, planul de succesiune bine definit și independența financiară față de bănci sunt câteva dintre caracteristicile afacerilor de familie mature.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene, afacerile de familie reprezintă mai mult de 60% din toate companiile din Europa.

Dezbaterea cu tema „Viitorul afacerilor de familie în România” își propune să reunească antreprenori, oficialități și consultanți pentru a identifica principalele soluții de dezvoltare a afacerilor de familie, un sector strategic pentru economia noastră.

Asociația Family Business Network România este un catalizator al afacerilor de familie din țara noastră. Ea are în prezent 34 de companii membre, cu o cifră totală de afaceri de peste 4,73 miliarde de euro şi circa 28,750 de angajați.

FBN România este membră a European Family Businesses, cu sediul la Bruxelles.

Potrivit Family Business Network România, o companie este afacere de familie dacă:

  • Majoritatea drepturilor de decizie aparține, direct sau indirect, fondatorului – persoană fizică sau persoanei fizice dobânditoare sau soțului/soției, părinților, copiilor sau moștenitorilor direcți ai acestuia.
  • Cel puțin un membru al familiei este implicat în conducerea firmei.
  • Companiile listate se încadrează în noțiunea de “afacere de familie” dacă persoana care a fondat sau a achiziționat firma sau familia sa deține cel puțin 25% din drepturile de decizie la care este îndrituit prin deținerea de capital.

Teme de discuție (lista este deschisă):

Principalele provocări ale afacerilor de familie din România

Cum promovăm business-urile antreprenoriale și afacerile de familie ca exemplu pentru potențialii antreprenori; Modele de succes în “family business”.

Impactul reglementărilor / legislației / birocrației asupra afacerilor de familie

Expansiunea internațională a afacerilor de familie

Provocări fiscale pentru afacerile de familie din România

Vorbitori:

Sesiunea I

Iuliu STOCKLOSA, Președinte, Camera de Comerț și Industrie București

Reprezentant Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Nicu VASILE, Președinte, LAPAR (Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România) – Afacerile de familie din industria agro-alimentară

Rodica LAZĂR, Director Executiv, Grafex

Andrei BOTIȘ, Președintele Romania Green Building Council și CEO, NAI România

Bogdan MUNTEANU, Purtător de cuvânt, Consiliul Patronatelor ESG din România

Sesiunea a II-a

Dumitru NANCU, Director General, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii

Florin MADAR, membru în Consiliul Director al Asociației Family Business Network România și Fondator, Temad

Ioana ARSENIE, Fondator, Trusted Advisor Strategy & Finance și strateg financiar

Răzvan Cristian MUSCĂ, Student Doctorand în cadrul Școlii Doctorale de Economie și Administrație a Afacerilor din Timișoara (SDEEA) și manager la Paul Trans SRL – Explorând Provocările Afacerilor de Familie din România: Accesul la Finanțare, Inovare, Tranziția Generațională și Gestionarea Conflictelor Familiale

Tudor CIUMARA, co-fondator, Empria

Diana CIOBOTAR, Fondator, interactiune.ro

Adi GUȚU, Director Executiv, MBA Coaching Management

Leo GHERASIM, Fondator, DACOS Jewelry & Fashion

Moderator – Mircea Fica, Fondator, Club Antreprenor

Agenda

09,00 – 09,30: Înregistrare participanți & Networking

09,30 –11,30: Sesiunea I – Prezentări și dezbateri

11,30 –12,00: Pauză de cafea & Networking

12,00 –14,00: Sesiunea a II-a – Prezentări și dezbateri

14,00 – 15,00: Lunch & Networking

Contact:

Mircea Fica, Fondator, Club Antreprenor, 0732.903.216

mircea.fica@clubantreprenor.ro

Mai jos aveți detalii despre conferința “Viitorul afacerilor de familie în România”, ediția I, 6 octombrie 2022.

https://www.clubantreprenor.ro/2022/10/11/viitorul-afacerilor-de-familie-in-romania-editia-i-6-octombrie-2022-2