fbpx

“Investitorii gǎsesc în NAI Romania un partener pe care se pot baza”

Interviu cu Ioan Andrei Botiș, Fondator,

Appraisal & Valuation și Managing Partner, NAI Romania in revista CLUB ANTREPRENOR – septembrie 2020

Andrei-Botis-Evaluare-firma-NAI-Romania-evaluare-firma-companie-evaluare-apartament-evaluare-casa-evaluare-hotel-raport-evaluare-raport-evaluari-terenuri-cladiri
Andrei Botis, CEO NAI Romania

Ați fondat compania de consultanţă imobiliară Appraisal & Valuation acum 10 ani. Vă axați pe servicii de evaluare, property management, consultanță  şi monitorizări ale proiectelor imobiliare. Cum a modificat tehnologia modul de lucru al evaluatorilor români?

Tehnologia modernǎ este un “must have” al tuturor antreprenorilor, nu numai al evaluatorilor, dar nu vorbim aici numai de folosirea inteligentǎ a instrumentelor pentru uşurarea muncii şi precizia rezultatelor, ci şi de accesul la informaţii care ajutǎ, dar poate crea şi confuzie în rândul investitorilor. De aceea, este nevoie de o interpretare a datelor, de studii de piaţǎ care sǎ susţinǎ înclinarea balanţei pentru o decizie sau alta.

Our role is to help investors understand all the risks they are exposed to, all the real benefits and costs of investing, or in other words, to differentiate between extraordinary opportunities and catastrophic mistakes.

Tehnologia influențeaza foarte mult activitatea zilnică însă interpretarea rezultatelor se poate face numai de către evaluatori. Tehnologia nu este totul, este doar o punte către rezultat.

Care sunt sectoarele (bancar, industrial, sectorul imobiliar, evaluarea în vederea impozitării, afaceri – pentru M&A, investiții etc.) cu cel mai mare potențial de creștere pentru evaluatori, ținând cont de experiența statelor dezvoltate?

România are propriul sǎu ritm de dezvoltare, iar necunoaşterea particularitǎţilor pieţei româneşti poate produce costuri neprevǎzute pe termen lung. Deţinem know-how important furnizat de NAI Global, compania mamǎ cu sediul în New York, dar strategiile noastre sunt întotdeauna adaptate la spaţiul mioritic.

Investitorul român are un profil diferit fațǎ de cel american sau european, prin urmare tendinţele la nivel mondial au un uşor delay la noi. Românii înţeleg ce li se întâmplǎ, dar acţioneazǎ târziu, au nevoie de mai multe dovezi şi pe cât posibil de diminuarea sau chiar eliminarea riscurilor. Avem mai puţin tineri investitori la bursǎ decât oricare altǎ ţarǎ din Uniunea Europeanǎ şi nu neapǎrat din lipsa curajului specific vârstei, ci mai degrabǎ din lipsa educaţiei financiare.

Cred că cel mai mare potențial de creștere va fi în segmentul de investiții. România este o țară cu mare potențial și cu multe investiții de făcut… din subteran și până la cer. Investitorul român de abia a reușit să scoată capul din noroi, adică este de abia la început. Avem nenumărate exemple de antreprenori români de success pe plan local, național și internațional. România nu a dus-o niciodată atât de bine din acest punct de vedere. Iar pentru deciziile corecte, investitorii au mare nevoie de know-howul și analiza evaluatorului.

Citeste continuare interviului in revista clubantreprenor.ro.